Nemigyógyászat

Nemigyógyászat

A nemi úton terjedő betegségek mindenkit érinthetnek, aki nemi életet kezd élni. Veszélyességüket adja, hogy sokáig tünetmentesek, vagy jellegtelen tüneteket okoznak (felfázás, bővebb folyás, alhasi fájdalom), majd kezeletlen esetben súlyos szövődményiek lesznek, pl. meddőség, méhen kívüli terhesség, koraszülés, vetélés, prostata gyulladás, impotencia, krónikus alhasi vagy ízületi fájdalom. A nemi betegségek könnyen vizsgálhatóak, és időben felfedezve kezelhetőek.

Az STD egy angol rövidítés: sexually transmitted deseases ( nemi úton terjedő betegségek), amelynek egy modernebb változata az STI ( sexually transmitted infections, nemi úton terjedő fertőzések). Magyarországon STD-vel elsősorban a bőr-és nemigyógyászok foglalkoznak, méghozzá azért, mert ezeknek a betegségeknek nagyon sokszor van csak bőrtünetük, vagy a nemi tájékon jelentkező nyálkahártya- és bőrtünetük. A nőgyógyászok és urológusok (a férfi nemi szervekkel, húgyhólyaggal, vesékkel foglalkozó orvosok), infektológusok (fertőző betegségekkel foglalkozó belgyógyász szakorvosok) természetesen találkoznak ezekkel a betegségekkel és gyógyíthatják is őket.

Szűrésüket partnerváltás esetén javasoljuk.

Szűrővizsgálatként, tünetmentes esetben a következőket javasoljuk:

Vérből: HIV, syphilis

Hüvelyből/húgycsőből: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Trichomonas vaginalis, sarjadzó gombák és általános bakteriológia – kenetvizsgálattal kiegészítve.

Panasz esetén ezek listája bővül, vagy csökken, a panaszok természete alapján.

A nemi úton terjedő fertőzések legtöbbször tünetmentesek, vagy jellegtelen tüneteket okoznak, ezért a gyógyulást csak és kizárólag mikrobiológai módszerekkel lehet megállapítani.

Komplett STD vizsgálat

30 000

Tartalmazza: felvilágosítás; vérvétel: HIV és szifilisz szűrés; kenet vétel: mikroszkópos kenetvizsgálat; tenyésztés: sarjadzó gombák, általános bakteriológia, Trichomonas vaginalis, Urogenitalis mycoplasmák; PCR vizsgálat: Neisseria gonorrhoeae, Urogenitális mycoplasmák, Chlamydia trachomatis